gübre fiyatları

Resim
TIKLA ARA Bizi Arayın TIKLA ARA   Bizi Arayın TIKLA ARA   Bizi Arayın TIKLA ARA   Bizi Arayın TIKLA ARA   Bizi Arayın TIKLA ARA   Bizi Arayın Bitkinin beslenmesi [ değiştir  |  kaynağı değiştir ] Bitkilerin ideal gelişimi sıcaklık, nem, güneş ışığı, üzerinde geliştiği toprağın fiziksel, biyolojik ve kimyasal özellikleri ile ilgilidir. Hava durumu ve iklim gibi çevresel faktörler yanında toprak pH'ı, tekstürü, havalanma özellikleri, organik madde oranı, toprağın biyolojik yapısı ve besin elementlerinin oransal dengesi bitkilerin topraktaki besin elementlerinden faydalanma durumunu belirleyen faktörlerdir. Bu faktörler bitki gelişimi açısından gübreleme kadar değerlidir ve öncelikle ele alınmaları gereklidir. Bitkiler  karbon ,  hidrojen  ve  oksijeni , hava ve  sudan ; diğer bütün besinleri ise  topraktan  temin ederler. Bitkinin en çok ihtiyaç duyduğ...

gübre fiyatları Ayaş









TIKLA ARA Bizi Arayın







Bitkinin beslenmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bitkilerde besin eksikliği ve belirtileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğal gübreler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ahır gübresi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kompostlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Çiftlikteki bitki ve hayvan artıkları takriben 30 cm yüksekliğinde yayılır. Üzerine su serpilerek iyice ıslatılır ve sıkıştırılır. Bunun üzerine 5–15 cm yüksekliğinde, varsa ahır gübresi, yoksa toprak veya odun külü yayılır. Bunu takiben yine 30 cm’lik bitki artığı konur. Sulandıktan sonra, tekrar 5–15 cm toprak veya odun külü ilave edilerek istenilen yükseklikte bir kompost yığını yapılır. Yığına yukarı doğru daralan bir şekil verilir. Rutubet kaybını önlemek için en üste toprak serilir. Hazırlanan kompost yığını 3-4 hafta kendi haline bırakılır. Bundan sonra birer ay ara ile bir veya iki defa altüst edilerek yığının her tarafının çürümesi sağlanır. 3-4 ay sonra kompost gübre kullanılmaya hazır bir hale gelir.

Yeşil gübreler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kimyasal (yapay) gübreler[değiştir | kaynağı değiştir]

Azotlu gübreler[değiştir | kaynağı değiştir]

Amonyak[değiştir | kaynağı değiştir]

Amonyum nitrat[değiştir | kaynağı değiştir]

Üre[değiştir | kaynağı değiştir]

Fosfatlı gübreler[değiştir | kaynağı değiştir]

Süperfosfatlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Amonyum fosfat[değiştir | kaynağı değiştir]

Potasyumlu gübreler[değiştir | kaynağı değiştir]

Potasyum tuzlarının kayalardan çıkarılması: Potasyum tuzları bazı kayalardan da çıkarılmaktadır. Fakat pek bol değildirler. Önemli bir maden feldispattır ki ortalama %2,4 K2O ihtiva eder. Ancak bu oran üretim masrafını karşılayamaz. Buna karşılık İtalya’da bulunan ve leucit (4 SiO2Al2O3K2O) ihtiva eden bazaltlar (Bkz. Bazalt) bu hususta daha elverişlidir. Burada potasyumun kazanılması için yapılan bir usûlde (blanc usûlü), leucitli taşlar kum şekline getirilerek, bazaltı çeken ve leuciti bırakan bir elektro mıknatıs tesiriyle zenginleştirme yapılır. Bu suretle %23 Al2O3, %18 K2O ve %55 SiO2 ihtiva eden bir ürüne varılır. Klorür asidi tesiriyle silis çöker ve potasyum klorürle alüminyum klorür ihtiva eden bir çözelti meydana getirir. Bu iki tuz da billurlaşma işlemleriyle birbirinden ayrılarak %90’lık potasyum klorür, öte yandan bir çöktürme ile alüminyum üretimine elverişli saf alüminyum elde edilir.

Kompoze gübreler[değiştir | kaynağı değiştir]

En az iki çeşit bitki besin elementi içeren gübrelere kompoze gübre (ing. "compound fertilizer") denir [1]. Bugün doğal ve yapay gübrelerin her ikisi de değişik şekillerde elde edilmektedir. Bitkinin beslenmesi öncelikle yapay (mineral ya da ticari) gübre dediğimiz azotfosfor ve potasyum tarafından sağlanır. Genellikle yapay gübrelerin ihtiva ettiği besin, azot (N), fosfor pentoksit (P2O5) ve potas (K2O) olarak ifade edilir. Yapay gübrelerin ticari ambalajlarında bir veya daha fazla madde bulunur. Karışık gübrelerin bileşimi çoğunlukla gübre ambalajlarının üzerindeki bir seri numara ile belirtilir. İlk sayı azotun yüzdesini, ikincisi fosfor pentaoksidin yüzdesini ve üçüncüsü de potasın yüzdesini belirtir. Böylece 5-10-10 şeklinde işaretlenmiş bir karışık gübre %5 azot, %10 fosfor pentaoksit ve %10 potas ihtiva eder. Süper kompoze gübreler ise NPK dışında mineral maddeler de ilave edilen daha kompleks yapıdaki kimyasal gübrelerdir. Bu gübreler Zn, Fe, Sülfat gibi ilave besin elementleri ihtiva ederler.

Yavaş salınımlı gübreler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

gübre fiyatları

Ankara hayvan gübresi

gübre fiyatları Mamak Ankara

Ankara yanmış hayvan gübresi fiyatı

gübre fiyatları Keçiören

yanmış hayvan gübresi Ankara

gübre fiyatları Nallıhan Ankara

gübre fiyatları Kızılcahamam

gübre fiyatları kazan